Gorsium Alapfokú Művészeti Iskola

A Gorsium Zeneiskola 1993-ban kezdte meg működését a Fejér megyei Tác községben. Az intézmény neve a település római-kori elnevezéséből ered.

Ebben az iskolában indult el, kísérleti jelleggel a szintetizátor-keyboard tárgy oktatása, amely egyben a könnyűzenei iskolarendszerű képzés iskolarendszerű bevezetését is jelenti Magyarországon. 1997-ben az intézmény alapító igazgatója, Fehér József szintetizátor-oktatási szakértő a Művelődési és Oktatási Minisztériumtól felkérést kapott a szintetizátor-keyboard tárgy országos tantervi programjának elkészítésére. A program kidolgozásában, lektorálásában több neves művész is közreműködött: Lehotka Gábor (+) orgonaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia orgona tanszékének korábbi vezetője, Esze Jenő Köztársasági érdemkereszttel kitüntetett, Lyra-díjas zongoraművész, valamint Balázs Fecó Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész.

A tantervi programot a Művelődési és Oktatási Miniszter 1998-ban adta ki, amely alapján elindult országosan az elektroakusztikus zenei képzés. Ebben az évben került kiadásra a négy kötetből álló Gorsium Szintetizátor-keyboardiskola is.

A zeneiskola hamarosan művészeti alapiskolává bővült, Székesfehérvárra helyezte át székhelyét.

A Gorsium Zene- és Művészeti Alapiskola számos országos szintetizátor-keyboard fesztivál, verseny szervezője volt. A növendékek sikeres szerepléseket tudhatnak maguk mögött az ország különféle zenei-, ének- és táncversenyein, grafika és festészet szakos tanulók nemzetközi díjakkal is büszkélkedhetnek.

Az iskola szervezésében, a Roland Intermusica támogatásával valósult meg a száztagú szintetizátor-zenekar Vigadó-beli szereplése is 2000-ben, amely bekerült a Guinnes rekordok könyvébe. A rendezvényen olyan neves előadók léptek fel, mint Presser Gábor (LGT), Esze Jenő, valamint Gömöry Zsolt (Edda), Roy és Ádám.

Az intézmény azzal is büszkélkedhet, hogy a rendszerváltás óta minden hatalmon lévő kormány oktatásért felelős minisztere támogatta, rendszeresen vállalták gálaműsoraink, rendezvényeink megnyitását.

Művészeti iskolánk növendékei közül az évek során sokan művészeti pályán folytatták tanulmányaikat, illetve hivatásos művészként vagy tanárként tevékenykednek jelenleg is.

Fejér megyében a zenész, előadóművész szakvizsgáztatást is intézményünk szervezte az Országos Szórakoztatózenei Központtal együttműködve.

Fehér József alapító, igazgató nevéhez fűződik a szintetizátor-keyboard hangszer akkreditált pedagógus-továbbképzési programjának elkészítése, bevezetése. Az iskolát fenntartó Gorsium Zeneiskoláért Alapítvány felnőttképző intézményként kiváló előadókkal biztosította a területen oktató pedagógusok továbbképzését.

Fehér József igazgatót művészi, szakmai és pedagógiai munkájáért állami kitüntetésben részesítették, Köztársasági érdemkeresztet, valamint Lyra-díjat vehetett át.

Az alapfokú művészetoktatási intézmények központi programjának átdolgozásakor ismét Fehér József kapta a felkérést a szintetizátor-keyboard tárgy tantervének elkészítésére, átdolgozására. A szakmai munkában részt vett Homoky Viktor közoktatási szakmai szakértő is. A központi tantervekről rendelkező jogszabály alapján így már biztosítva volt a továbbtanulás lehetősége az alapiskolákból a művészeti középiskolákba, billentyűs szakirányban.

Az alapfokú művészeti iskolák országos minősítési bizottságában vezető szakértőként vett részt Fehér József, aki a szintetizátor-keyboard tárgyat oktató iskolák minősítését, ellenőrzését koordinálta, vezette.

A Gorsium Alapfokú Művészeti Iskola az eljárásban Kiválóra minősített művészetoktatási intézmény címet szerzett.

Az iskola jelenleg Székesfehérváron, Tácon és Mezőszentgyörgyön működik.


Beiratkozás

A művészeti iskolába az általános- és középiskolás korosztály jelentkezését várjuk az alábbi tanszakokra:

Zeneművészet: szintetizátor-keyboard, zongora, ének, dob, gitár, basszusgitár.

Táncművészet: néptánc, balett.

Az alapfokú művészeti iskolába való beiratkozáshoz a jelentkezési lap letölthető az intézmény honlapjáról, illetve igényelhető a titkárságon.

Ügyintézés: 8000 Székesfehérvár, Farkasvermi u. 40.