Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium

Az alapfokú művészetoktatási intézményt a fenntartó a szülők kérésére 2006-ban középiskolává bővítette. Az alapiskolában végzett tanulók egy része így a Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban folytathatja tanulmányait biztosítva ezzel a művészeti oktatás folytonosságát.

Az intézményre jellemző a jó légkör, az egymásra való odafigyelés. Ennek köszönhetően a diákok aktív közösségi életet élnek, segítik egymást a felkészülésben és a közös szerepléseken, kiállításokon.

A művészetoktatás során fontos szerepet kap az iskolában a gyakorlati képzés. A táncművész tanulók színházi gyakorlaton vehetnek részt. Számos kiemelkedő jelentőségű rendezvény (Vörösmarty Színház, Vodafone Sportcsarnok, Fehérvár Hangja, Tóth Gabi, Király Linda, Király Viktor, Varga Miklós, Vastag Csaba, stb.) tánckarát alkották az elmúlt években az intézmény növendékei és tanárai. A képzőművészeti ágon tanulók rendszeresen, kiállításokon mutatják be műveiket, valamint az elmúlt időszakban több pályázaton és versenyen értek el kiemelkedő eredményeket. A zenész növendékek aktív szereplői a városi, regionális, országos és külföldi rendezvényeknek, versenyeknek.

A bemutatók és koncertek mellett a tehetséges növendékeket országos tehetségkutató versenyeken és a televízióban is megismerhette a közönség. Olyan kiváló művészekkel szerepeltek egy színpadon, mint Abebe Dániel (Back II Black), Balázs Fecó, Keresztes Ildikó. Az iskola tanárai fontosnak tartják a művészeti nevelést és az egyéni képességek kibontakoztatását, elismerését.

A művészeti neveléssel a közismereti tárgyak terén gyengébben teljesítő tanulók esetében is sikereket, eredményeket lehet elérni. Az iskolában tanító pedagógusok kivétel nélkül elismert szakemberek. A művésztanárok nemcsak elméleti tudásukat bizonyítják a diákok előtt, gyakorlati munkásságuk, eredményeik is példaértékűek.

Olyan neves művésztanárok oktatnak az iskolában, mint Andor András grafikusművész, Bakonyi István József Attila- és Jósika Miklós-díjas író, irodalomtörténész, Bokor Attila táncművész, Bödő Viktória fotográfus mester, Dumbaridisz Imre orgonaművész, Esze Zsolt előadóművész, Esze Tamás előadóművész, Fehér László Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, Fehér József köztársasági érdemkereszttel kitüntetett előadóművész, Hargitai Anita táncművész, Homoky Viktor fejlesztő és közoktatási szakértő, előadóművész, fotográfus, Kovács Gergő előadóművész, Molnár Gábor aranysarkantyú-díjas táncművész, Tombor Tímea táncművész. Természetesen a sort, amely a teljesség igénye nélkül készült, lehetne folytatni további nevekkel.

A Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium indítását követően gyorsan ismertté és közkedveltté vált. A beiskolázás országos szintű, évről-évre nagyobb a jelentkezők száma. Jelenleg három helyszínen folyik a közismereti és művészeti oktatás Székesfehérváron, megfelelő körülményeket biztosítva a magas szintű képzéshez. A közismereti oktatás, a zene, tánc és fotó tanszakok szakmai órái a székhelyen kaptak helyet, míg a grafikai képzés a Pozsonyi úton található épületünkben valósul meg.


Továbbtanulási tájékoztató

Intézményünkbe a 8. évfolyamot végzett, továbbtanuló diákokat várjuk. A 9-12 évfolyamokon a gimnáziumi érettségi vizsgára készíti fel az iskola növendékeit. A párhuzamos oktatás keretében már a 9. évfolyamtól elsajátíthatják a tanulók a művészeti tárgyakat, illetve sporttal is foglalkozhatnak magas óraszámban a közismereti órák mellett. A sikeres gimnáziumi érettségit követően a művészeti szakiránynak megfelelő emelt szintű, államilag elismert OKJ szakvizsgára készítjük fel tanulóinkat. A szórakoztató zenei (könnyűzenei) képzésben Magyarországon az emelt szintű OKJ bizonyítvány a legmagasabb szintű vizsgabizonyítvány, amely pedagógiai elméleti és gyakorlati ismereteket is tartalmaz, így ezzel a bizonyítvánnyal szakirányban oktatóként is elhelyezkedhetnek azok, akik sikeres vizsgát tettek.

A művészeti oktatás keretében magasfokú elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthatnak el a tanulók, amely képessé teszi őket a választott szaknak megfelelő munkakörök ellátására. A közismereti nevelési program felkészíti a tanulót az érettségi vizsgára, valamint a felsőfokú intézményben való továbbtanulásra.


A jelentkezés módja: az egységes jelentkezési lap és a szakközépiskola saját jelentkezési lapjának kitöltése (az intézmény honlapjáról letölthető). A jelentkezőknek nem kötelező részt venni a központi írásbeli felvételin. Az intézmény a tanulmányi eredményeket, valamint a készségeket, képességeket vizsgálja.

Intézményünk a sajátos nevelési igényű, valamint az egyéni fejlesztésre szoruló tanulókat nem tudja fogadni.


Tanszakok

54 212 08 Szórakoztató zenész II. (billentyűs hangszerek, zongora, gitár, basszusgitár, dob, ének szakmairány)

54 212 09 Táncos II. (Kortárs-, modern táncos szakmairány)

54 211 04 Grafikus (alkalmazott grafikus)

54 810 01 Fotográfus és fotótermék-kereskedő

Gimnáziumi oktatás sport tagozattal (labdarúgás a Főnix SE-vel együttműködve, megfelelő számú jelentkezés esetén)