Nyílt nap a Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban

2018.11.15. (csütörtök) 9.00 órától - grafika - Székesfehérvár, Poszonyi u 99.

2018.11.16. (péntek) 9.00 órától - zene, tánc, fotó - Székesfehérvár, Farkasvermi utca 40.

2018.12.03. (hétfő) 9. 00 órától - zene, tánc, fotó - Székesfehérvár, Farkasvermi utca 40.

2018.12.04. (kedd) 9.00 órától - grafika - Székesfehérvár, Pozsonyi u 99.

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ

Az intézmény bemutatása

A Gorsium Zeneiskola 1993-ban kezdte meg működését, fenntartója a Gorsium Zeneiskoláért Alapítvány. Ebben az iskolában indult el az országban elsőként az elektroakusztikus zenei oktatás, melynek központi tantervi programját és tankönyveit az iskola alapító igazgatója, Fehér József közoktatási szakértő, előadóművész írta meg az oktatásért felelős minisztérium felkérésére.

Az intézmény számos fesztivál, verseny szervezője volt, valamint a Vigadóban szervezett koncertjével a Guinnes rekordok könyvébe is bekerült.

A szintetizátor-keyboard tárgy központi tantervi programjának bevezetése mellett a fenntartó akkreditált szakirányú pedagógus-továbbképzést is indított tanárok részére, valamint az Országos Szórakoztatózenei Központtal együttműködve a szórakoztató zenészek szakvizsgáztatási feladatait is ellátta az intézmény.

Alapfokú művészeti iskolánk a korábbi minősítési eljárásban "Kiválóra minősített művészetoktatási intézmény" címet szerzett.

Az alapfokú művészetoktatási intézményt a fenntartó a szülők kérésére 2006-ban középiskolává bővítette. Az alapiskolában végzett tanulók egy része így a Gorsium Művészeti Szakgimnáziumban folytathatja tanulmányait. Ezzel a művészeti oktatás folytonossága biztosított számukra zeneművészeti, táncművészeti, képző- és iparművészeti ágakban és fotográfus és fotótermék-kereskedő tanszakon. 2017-től az intézmény köznevelési feladata gimnáziumi oktatással bővül.

A művészeti szakgimnáziumok központi zeneművészeti tanterveinek, képzési és vizsgáztatási, valamint érettségi követelményeinek kidolgozására és lektorálására, valamint a kapcsolódó tananyag elkészítésére a szakgimnázium igazgatóhelyettese, Homoky Viktor előadóművész, fotográfus, közoktatási szakértő kapott felkérést.

Az intézményre jellemző a jó légkör, az egymásra való odafigyelés. Ennek köszönhetően a diákok aktív közösségi életet élnek, segítik egymást a felkészülésben és a közös szerepléseken, kiállításokon.

A művészetoktatás során fontos szerepet kap a szakgimnáziumban a gyakorlati képzés. A táncművész tanulók színházi gyakorlaton vehetnek részt. Számos kiemelkedő jelentőségű rendezvény (Vörösmarty Színház, Vodafone Sportcsarnok - Tóth Gabi, Király Linda, Király Viktor, Varga Miklós, Vastag Csaba, stb.) tánckarát alkották az elmúlt években az intézmény növendékei és tanárai.

A képzőművészeti ágon tanulók rendszeresen, kiállításokon mutatják be műveiket, valamint az elmúlt időszakban több pályázaton és versenyen értek el kiemelkedő eredményeket.

A zenész növendékek aktív szereplői a városi, regionális, országos és külföldi rendezvényeknek, versenyeknek. A bemutatók és koncertek mellett a tehetséges növendékeket országos tehetségkutató versenyeken és a televízióban is megismerhette a közönség. Olyan kiváló művészekkel szerepeltek színpadon többek között, mint Abebe Dániel (Bebe - Back II Black), Balázs Fecó, Keresztes Ildikó, Király Viktor.

Tanáraink fontosnak tartják a művészeti nevelést és az egyéni képességek kibontakoztatását, elismerését. Az intézményben a szakmai és a közismereti tárgyak oktatása egyaránt fontos szerepet tölt be. A művészeti neveléssel nem csak a jó képességű diákokat lehet oktatni, hanem a közismereti tárgyak terén gyengébben teljesítő tanulók esetében is sikereket, eredményeket lehet elérni.

Az iskolában tanító pedagógusok kivétel nélkül elismert szakemberek. A művésztanárok nemcsak elméleti tudásukat bizonyítják a diákok előtt, gyakorlati munkásságuk, eredményeik is példaértékűek.

Olyan neves művésztanárok oktatnak az iskolában, mint Fehér László Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, Andor András grafikusművész, Bödő Viktória fotográfus mester, Dumbaridisz Imre orgonaművész, Kovács Gergő előadóművész, Molnár Gábor aranysarkantyú-díjas táncművész, Esze Zsolt előadóművész, Esze Tamás előadóművész, Bokor Attila táncművész, Tombor Tímea táncművész, Fehér József köztársasági érdemkereszttel kitüntetett előadóművész, közoktatási szakértő, Homoky Viktor fejlesztő és közoktatási szakértő, előadóművész, fotográfus. Természetesen a sort, amely a teljesség igénye nélkül készült, lehetne folytatni további nevekkel.

Intézményünk 2018/2019-es tanévtől új, tanösvényes környezetben, saját tulajdonú épületben várja meglévő és új diákjait Székesfehérváron a Farkasvermi utca 40. szám alatt. A helyijáratos busz az iskola épülete előtt áll meg.
Az új épület folyamatos fejlesztés alatt áll, saját külső sportpályával rendelkezik. Minden tanterem okostáblával felszerelt. Emellett biztosított a tanuló étkeztetése az épületben lévő büfé által, amely melegétel készítésére is rendelkezésre áll.

A felvételivel kapcsolatos tudnivalók

Művészeti gimnáziumunkba a 8. évfolyamot végzett, továbbtanuló diákokat várjuk. A 9-12 évfolyamokon az érettségi vizsgára készíti fel az iskola növendékeit.

A szakgimnáziumi képzésen a párhuzamos oktatási rendszernek köszönhetően már a 9. évfolyamtól elsajátíthatják a tanulók a művészeti tárgyakat magas óraszámban, párhuzamosan a közismereti órák mellett.

A gimnáziumi oktatáson a közismereti órákra nagyobb hangsúly kerül, ezt kiegészítve a szakgimnáziumban indított szakoknak megfelelő művészeti tárgy vagy sport tagozat (labdarúgás) választható. A sport tagozat a Főnix Gold FC utánpótlás-nevelő sportegyesület közreműködésével valósul meg.

A sikeres érettségi vizsgával rendelkező diákok a 13. évfolyamon folytathatják tanulmányaikat. A tanulmányok végén a szakiránynak megfelelő, államilag elismert, emelt szintű OKJ szakvizsga bizonyítványt szerezhetnek. A szórakoztató zenei (könnyűzenei) képzésben Magyarországon az emelt szintű OKJ bizonyítvány a legmagasabb szintű vizsgabizonyítvány, amely pedagógiai elméleti és gyakorlati ismereteket is tartalmaz, így ezzel a bizonyítvánnyal szakirányban középiskolai gyakorlati oktatóként is elhelyezkedhetnek azok, akik sikeres vizsgát tettek.

A művészeti oktatás keretében magasfokú elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthatnak el a tanulók, amely képessé teszi őket a választott szaknak megfelelő munkakörök ellátására, valamint a felsőfokú továbbtanulásra. A közismereti nevelési program felkészíti a tanulót az érettségi vizsgára, államilag elismert nyelvvizsga-, ECDL vizsgabizonyítvány megszerzésére, valamint felsőfokú intézményben való továbbtanulásra.

A jelentkezés módja: az egységes jelentkezési lap és a középiskola saját jelentkezési lapjának kitöltése (az intézmény honlapjáról letölthető).

A jelentkezőknek nem kötelező részt venni a központi írásbeli felvételin. Az intézmény a tanulmányi eredményeket, valamint a készségeket, képességeket vizsgálja.

Intézményünk a sajátos nevelési igényű tanulókat nem tudja fogadni.

Induló tanszakok a szakközépiskolában:

Tagozatkód: 0001
Szórakoztató zenész II. (billentyűs hangszerek - szintetizátor, zongora, gitár, basszusgitár, dob, ének szakmairány)

Tagozatkód: 0002
Táncos II. (Kortárs-, modern táncos szakmairány)

Tagozatkód: 0003
Grafikus (alkalmazott grafikus), festő

Tagozatkód: 0010
Művészeti és Médiafotográfus

Tagozatkód: 0020
Gimnáziumi oktatás, labdarúgás, művészeti szakterület választásával

Nyílt napok és felvételi tájékoztató

A felvételi elbeszélgetés, valamint a nyílt napok időpontjait intézményünk honlapján tesszük közzé. Felvételi tájékoztatót a nyílt napok alkalmával tartunk.

Alapfokú művészetoktatás

Az alapfokú művészeti iskolába a 6-22 éves diákokat várjuk, akik megismerkednének a zene-, tánc- vagy a képzőművészettel általános- vagy középiskolai tanulmányaik mellett (más iskolák tanulói).
Tanszakaink a művészeti alapiskolában: zeneművészeti ágon: szintetizátor-keyboard, zongora, ének, dob, gitár, basszusgitár, táncművészeti ágon: néptánc, balett, képzőművészeti ágon: rajz-festészet
A beiratkozáshoz a jelentkezési lap letölthető az intézmény honlapjáról, vagy igényelhető a titkárságon.